Sembo tipser om Europas 10 beste julemarkeder - oppskrift

Julen og vinterkosen nærmer seg og mange synes denne tiden rett før jul er den beste og mest stemningsfulle. I november og desember lokkes derfor flere millioner besøkere til alle vakre julemarkeder rundt om i Europa. Vi har samlet våre mest populære byer og tipser her om julemarkeder som har både høy julefaktor og garantert julestemning. Reis og nyt førjulstiden!

1. København

Dette er en veldig populær favorittby når det kommer til julemarkeder. Shoppe rundt i ett vakkert julepyntet Strøget og koble av i noen av Københavns mange restauranter. Den største og mest populære julemarked finner du på Tivoli. Her kan du nyte ekte julestemning med mengder av juledekorasjoner, julegraner og juledelikatesser. I år har Tivioli økt sitt vakre Christmas Light Show. Hver dag fra kl. 17.00 kan du se dette imponerende lysshow som vil garantert får deg i rett julestemning. Jul på Tivoli åpner portene 14. november, rett etter deres spektakulære Halloween- tema. 

Slik reiser du hit: Bil og ferge, fly

2. Berlin

I Berlin finner du over 60 ulike julemarkeder og byen kan lett kalles for julemarkedenes hovedstad. Markedet ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche er den største med over 2 millioner besøkende hvert år. Ett tips er at du tar deg til ett av Europas vakreste torg, Gendarmenmarkt. Her det helt magiskt under juletider. Masse av juleboder, inspirerende julegaveinnkjøp, varmende glüwein og grillet bratwurst. Julesangene synges overalt og du finner underholdning for både voksne og barn. Er du frysen av deg finnes det også bra innendørsshopping, blant annet i det berømte varehuset KaDeWe.

Slik reiser du hit: Fly

3. Strasbourg

I Strasbourg vet man hvordan et julemarked skal se ut. Her har man satt opp julemarkeder i 445 år og de seneste to årene vunnet prisen for «Europas beste julemarked». Strasbourg ligger i Frankrike, nær grensen til Tyskland og har derfor en sterk innflytelse av tyske juletradisjoner. I kvarteret rundt katedralen Notre Dame står en mengder av juleboder og markedsstand med alt du kan tenke seg som hører med til julen. Her varmer du deg med den lokale varianten av gløgg som er laget på Alsacevin. Med denne drikken skyller du ned de tradisjonelle julekakene Recettes de Bredele. Reiser du hit så anbefaler vi å ta en titt på kirkenes programtilbud. Byen tilbyr under desember ett 50-talls ulike julekonserter som definitivt øker julestemningen.

Slik reiser du hit: Fly

4. Gøteborg

Ett av Sveriges flaggskip rundt julemarkeder er så klart Liseberg. Julen her glitrer av millioner julelys. Her rusler du rundt med varmen fra julemarkedens alle boder. Se det gnistrende isshow og hilse på Julenissens juleverksted, Omkring Balder området kan du oppleve et vinterlig Lappland med snø, hytter og samisk sløydhåndverk. På restaurantene serveres alle julens lekkerheter of rundt omkring i parken finnes mange vintervennlige karuseller for å få opp varmen i. Kombiner med hotell og shopping sentralt i Gøteborg. Bestill gjerne hotell nære sentralbanestasjonen der shoppinggatene og varehusene ligger tett. Gangavstand eller ta sporvogn til og fra Liseberg.

Slik reiser du hit: Bil, buss, tog, fly

5. Lübeck

For mange er tyske Lübeck «julemarkedenes julemarked» og mer enn 250 000 personer reiser hit hvert år på grunn av julen og marsipanen. Julemarkedet finnes i de sentrale delene av Gamlebyen som har ett hav av juleboder og ideer til julegaver. Breite Strasse er gågaten der man finner de store butikkene og varehusene for julegaveinnkjøp. Her ligger også den legendariske Café Niederegger – marsipanens hjemsted, som stort sett er synonymt med julemarkedet i Lübeck. Koble av med en kopp varm sjokolade of en god marsipankake under de vakre takkronene i marsipansalen samtidig som du betrakter julerushet utenfor.

Slik reiser du hit: Fly

6. Praha

Vakre Praha er i seg verdt ett besøk uansett årstid. I november og desember lyser alle julens lys opp i Tsjekkias hovedstad til en av Europas mest romantiske julebyer. Hit reiser du når du vil kombinerer god mat, drikke og shopping i flott arkitektur. Praha har en mengde ulike julemarkeder. Den største finner du på det vakre torget i Gamlebyen der en eventyrlig julemarked kombineres med klassiske ølhytter, prisgunstig shopping og igjen flott arkitektur. Mange hotell ligger rundt Vaclavplassen der også en av Prahas større julemarkeder ligger.

Slik reiser du hit: Fly

7. Gdansk

Å reise til Polen og oppleve julemarkder er ett bra alternativ for oss Skandinavere. Man reiser, bor, spiser og juleshopper billig. Polen har mange vakre byer og har tradisjoner til langt bak i tiden med julemarkeder. På ti-listen over Europas beste julemarkeder finner du Gdansk. Byen bytter utseende i november og her sparer man ikke på julestemningen. Det bys på ett sprakende juletema med både tradisjonelle og moderne innslag. Det mest stemningsfulle julemarkedet finner du på Targ Weglowytorget. Her kan du kjøpe håndlaget og håndmalte julegaver. Juleshopping gjør du i alle småbutikker og vil du gå innendørs så finnes  Galleria Baltycka, et stort og mderne shoppingsenter med ca. 220 butikker, kafèer og restauranter.

Slik reiser du hit: Fly

8. Stockholm

Sveriges vakre hovedstad Stockholm byr på mange ulike julemarkeder. Gamla stans julemarked er helt fantastisk og er en av de mest populære og besøkte. Her får du en stor dose svenske juletradisjoner i vakkert bymiljø. Innen gangavstand har du shopping på høyeste nivå i de store varehusene og moderne butikkene du kan tenke deg, Koble av senere på noen av de mange restaurantene som Stockholm tilbyr. Et besøk på Skansen er et must når en besøker denne byen i juletiden. Her får du oppleve julen som før. Siden 1903 da portene åpnet opp for første gang for å være en del av Sveriges julefeiring. Skansen åpner første avdenshelgen.

Slik reiser du hit: Fly, bil, tog

9. Krakow

Krakow har en av Polens eldste og største julemarkeder. Fra november fylles den vakre byen og Rynek-torget med julelys, bjelleklang og juletrekuler. Hit lokkes besøkere fra hele verden. Rusle rundt blant alle juleboder og finn julegaver som f.eks handmalte glass, lærvarer etc. Den varme vinen Galiciska som minner litt om gløgg som varmer i kulda med mengder av lokale lekkerheter.

Slik reiser du hit: Fly

10. London

Sist men ikke minst har vi juleshoppingbyen nummer 1 som også har mange julemarkeder. Startskuddet for Londons julehandel går av når lampene på Regent Street tennes. Dette skjer i år søndag 15 november. Verdensberømte varehuset Harrods sparer ikke på julekruttet, ett besøk her gir definitivt både shopping og sterk juleinspirasjon. Besøk også det seks-etasjers høye leketøysbutikken Hamley`s på Regent Street. Men regn med masse folk jo nærmere jul du kommer. Den største og mest julete julemarkedet er Winter Wonderland i Hyde Park. Her finnes alt, Englands største skøytebane, fornøyelsesfelt med over 100 karuseller, Santa Land der barna treffer nissen, masse av juleboder der du kan kjøpe unike julegaver samt mye mer. Vi anbefaler også et besøk til «punker» Camden Lock der du på markedet kan kjøpe julegaver til rimelige priser. Har du med deg tenåringer på reisen så skal dere ta dere en tur hit. Her finner man kule klær, vesker, mobilskall og selfiepinner i store mengder.

Slik reiser du hit: Fly

Sembo

Sembo er et av selskapene i Stena Line Travel Group. Selskapet startet i Sverige i 1987 og har vært på det norske markedet siden 2007. Sembos forretningside er at kunden selv setter sammen ferien ved å velge fly, ferge eller leiebil, hotell, hus eller leilighet, og lengde på ferien. Dette gir fleksible ferier som passer dagens reisende, og Sembo er eneste tilbyder av denne ferieformen i Norge. Stena Line Travel Group har 50 ansatte og hovedkontoret til Sembo og Stena Line Travel Group ligger i Helsingborg, Sverige. www.sembo.no


Klikk på facebookikonet for å dele denne
oppskriften med vennene dine