Lussekatter - oppskrift

Ingredienser:
1.2-1.4 kg hvetemel, start med 1.2 kg
170 g sukker
0.5 ts salt
1 g safran eller 0.75 ts gurkemeie
50 g fersk gjær
6.5 dl helmelk
200 g smør
1 egg

1 egg til pensling
Rosiner til pynt

Tilberedning:
Bland mel, sukker og salt i en bolle. Bruker man gurkemeie kan den has rett i det tørre. Smelt smør, ha i melk og varm opp til væsken holder 38-39 grader. Ha i safranen og rør den ut. Bland i egget. Bland i gjæren. Hell gjærvæsken i det tørre og kna i noen minutter. Jeg synes deigen godt kan være litt klissen når den settes til heving – den trenger ikke slippe underlaget helt.

Hev i ca en time (dobbel størrelse), del i 32 emner til julegris (se figur), trill ut en fingertykk pølse, litt tynnere i endene, på ca 30 cm og form bollen. For at det skal være lett å forme bollen så kan det være lurt å rulle pølsen i bittelitt hvetemel etter at den er rullet ut til riktig lengde. Trykk i en rosin i hvert sneglehus og hev på nytt ca en time. Det bør ikke være mer enn ni boller pr brett. Etter heving bør man forsiktig trykke ned rosiner som er blitt presset ut av deigen for at de ikke skal falle av under steking. Treskaftet til en fin pensel passer godt til dette.

Pensle med egg og stek midt i ovnen på 225 grader i 7-10 minutter. Steketiden avhenger av ovn, følg med etter 5-6 minutter.

Porsjoner:
32 stk


Klikk på facebookikonet for å dele denne
oppskriften med vennene dine