Ikke råd til julegaver? - oppskrift

Pass på at julen ikke varer helt til påske – eller lengre!
Juletiden er den tiden hvor diverse kortselskaper og pengeutlånere sender massivt med TV-reklamer og annonser for lån. Juletiden er for mange av oss forbundet med store utgifter – både til reiser, gjester eller gaver – og har vi ikke litt sparing eller reserver vi kan tære på, kan vi havne i en situasjon, hvor pengene ikke helt strekker til. For å unngå bekymringer over gjeld så tenk over hvor mye du har råd til bruke, lenge før du tenker over hva du har lyst til å kjøpe.

Man blir slave av penger hvis man ikke har noen.
Det gjelder spesielt hvis du tar opp gjeld som du skal til å kjempe mot senere. Sett deg aldri for hardt i det økonomisk, for den materielle gleden kommer aldri til å veie opp de bekymringene som følger med å være økonomisk presset.

Ikke skaff deg handlefrihet med et forbrukslån, og treff en konsekvent beslutning om at du ikke vil bruke penger du ikke har. Kunsten er å leve innenfor de rammene du allerede har. Det er morsommere å finne ut hva man skal bruke pengene sine til, enn hvor de skal komme fra.

Problemet med økonomiske problemer er at de tar opp all  tid og det går ut over evnen din til å fokusere og være oppmerksom. Penger bør være nummer en på listen over de tingene man skal unngå å tenke på når man prøver å slappe av.

Alternativer til forbrukslån

– Meld klart ifra hva det økonomiske spillerommet er og at det er svært lite eller ingen plass til gaver i budsjettet.
– Bli enig om å sette beløpsgrenser: Gavene kan lett eskalere i pris når vi prøver å overgå hverandre fra år til år. Bli enig om en beløpsgrense i år.
– Bruk «kart og kompass» i desember: Kartet er listen din over det du skal kjøpe til hvem, og kompasset er budsjettet for hvor mye du må bruke. Gå aldri ut i butikker uten kart og kompass.
– Gi en liten gave med hjertet – det trenger ikke koste mye. Det er virkelig tanken som teller
– Er du din egen julenisse? Når man oppholder seg mye i butikkene og pengene sitter løst er det lett å være snill med seg selv også. Sett det heller på ønskelisten eller utsett kjøpet til januar når salget starter. Det gir deg også en tenkepause hvor du kan vurdere om du virkelig trenger det.
– Gi litt av deg selv: Gi en opplevelse eller en tjeneste – en tur på kino, klippekort til 2 X kveldsmat eller klipping av gresset.
– Hvis du skal i byen eller ha gjester så lag det til et spleiselag.– De fleste er kreative med ett eller annet – lag noe selv!


Klikk på facebookikonet for å dele denne
oppskriften med vennene dine