Kjøttfri julemiddag – et godt alternativ - oppskrift

Kastanjenøtt, romanesco kål og rotgrønsaksgrateng

Å lage julemiddag uten kjøtt og fisk trenger absolutt ikke å være kjedelig.
Derfor har jeg skrevet en sikker oppskrift for deg som for første gang lager julemiddag uten kjøtt og fisk for deg selv eller en gjest – eller deg som ønsker en annerledes siderett.  Kastanjenøtt, romanesco kål og rotgrønsaksgrateng.

Dette er en variant av Nigel Slaters perlespelt, rosenkål og artisjokk-oppskrift som istedenfor bruker ‘juletre-grønnsaken’ romanesco kål og kastanjenøtter – en klassiker for god lukt i kjøkkenet.

Du trenger:
200 gr kastanjenøtter
250 gr perlespelt
1 romanesco kål
1 pastinakk
2 søtpoteter
1 grønnsaksbuljong
1-2 ss smør

Slik gjør du:

1. Forhåndsvarm oven til 200 grader og legg kastanjenøttene på et brett og stek i 20 minutter.
2. Skyll spelten og la det koke i 8 dl vann blandet med grønsaksbuljong i 10 min. Ta av varmen og sett til siden.
3. Kutt søtpotet og pastinakk i tynne strimler. Stek de i en panne med (mye) smør til de er gjennomstekt.
4. Del romanesco kålen i små bunter og dampkok til den er myk (ca 10 min).

5. Legg perlespeltet som en dyne i en ildfast form. Deretter sprer du pastinakk, søtpotet og romanescobitene over og topper det med kastanjenøttene. Bruk gjerne resten av smøret fra pannen til topping, og server!

Å lage en såpass utradisjonell rett kan være litt som gambling (du vet aldri hvordan resultatet blir!).

For glutenallergi: bytt perlespelt med quinoa eller risotto.


Klikk på facebookikonet for å dele denne
oppskriften med vennene dine
Del på Facebook
Skriv ut denne oppskriften Skriv ut denne oppskriften