- Julematoppskrifter - http://www.julematoppskrifter.no -

Æbleskiver – Dansk Juletradisjon

Æbleskiver, eller munker som de gjerne blir kalt er hjemme i Norge, er en dansk kaketradisjon med sterke røtter i den danske julebaksten.

Kakene er kuleformede og myke. De serveres varme, gjerne med melis og syltetøy, og er riktig god gourmetmat [1] hvis de blir tilberedt riktig.

Munkene ble tilbake på 1700-tallet laget av tynne biter med eple som ble vendt i egg og mel før de ble stekt i smør i en panne.

På tross av navnet benytter man i dag normalt ikke epler når man lager æbleskivene. I stedet benytter man en pannekakelignende røre som man steker i en munkepanne [2].

En munkepanne er en stekepanne med som regel syv groper i. Man heller røren ned i disse gropene og flytter munkene rundt etter hvert som røren stekes og blir fast. Man fyller så på mer røre og fortsetter til munkene har blitt hele runde boller.

Munker i Danske Julehistorier

Første gang man vet at Æbleskiver [3] har blitt nevnt var i en kokebok fra 1616. Her benyttet man den tradisjonelle oppskriften med epleskiver dyppet i egg og mel som så ble stekt i smør i en vanlig stekepanne.

I H. C. Andersen sitt eventyr «Krøblingen» fra 1872 får vi også høre om munker eller Æbleskiver som en del av juletradisjonen. Her sies det at:

«Hele den forsamling kom tidligt paa Eftermiddagen, fik julegrød og Gaasesteg med Rødkaal. Naar saa juletraet var seet og Gaverne uddelte, fik hver et lille Glas Punsch og æblefyldte Æbleskiver».

I den klassiske danske diktsamlingen «Peters Jul [4]» av Johan Krohn fra 1866 blir det også referert til Æbleskiver. Her i forbindelse med nyttårsaften: I Aften ender det gamle Aar, og derfor vi Æbleskiver faar. Jo, vi kan lugte, at Karen bager, mens vi spiller Gnav om Peberkager. 

I 1870 utgaven var dette diktet også illustrert med en tegning laget av Johan Krohns bror som viser at Karen baker Æbleskiver.