Æbleskiver – Dansk Juletradisjon - oppskrift

Æbleskiver, eller munker som de gjerne blir kalt er hjemme i Norge, er en dansk kaketradisjon med sterke røtter i den danske julebaksten.

Kakene er kuleformede og myke. De serveres varme, gjerne med melis og syltetøy, og er riktig god gourmetmat hvis de blir tilberedt riktig.

Munkene ble tilbake på 1700-tallet laget av tynne biter med eple som ble vendt i egg og mel før de ble stekt i smør i en panne.

På tross av navnet benytter man i dag normalt ikke epler når man lager æbleskivene. I stedet benytter man en pannekakelignende røre som man steker i en munkepanne.

En munkepanne er en stekepanne med som regel syv groper i. Man heller røren ned i disse gropene og flytter munkene rundt etter hvert som røren stekes og blir fast. Man fyller så på mer røre og fortsetter til munkene har blitt hele runde boller.

Munker i Danske Julehistorier

Første gang man vet at Æbleskiver har blitt nevnt var i en kokebok fra 1616. Her benyttet man den tradisjonelle oppskriften med epleskiver dyppet i egg og mel som så ble stekt i smør i en vanlig stekepanne.

I H. C. Andersen sitt eventyr «Krøblingen» fra 1872 får vi også høre om munker eller Æbleskiver som en del av juletradisjonen. Her sies det at:

«Hele den forsamling kom tidligt paa Eftermiddagen, fik julegrød og Gaasesteg med Rødkaal. Naar saa juletraet var seet og Gaverne uddelte, fik hver et lille Glas Punsch og æblefyldte Æbleskiver».

I den klassiske danske diktsamlingen «Peters Jul» av Johan Krohn fra 1866 blir det også referert til Æbleskiver. Her i forbindelse med nyttårsaften: I Aften ender det gamle Aar, og derfor vi Æbleskiver faar. Jo, vi kan lugte, at Karen bager, mens vi spiller Gnav om Peberkager. 

I 1870 utgaven var dette diktet også illustrert med en tegning laget av Johan Krohns bror som viser at Karen baker Æbleskiver.


Klikk på facebookikonet for å dele denne
oppskriften med vennene dine